Min erfarenhet av yoga

Det finns flera anledningar till att jag verkligen uppskattar yoga. Det är någonting kring det prestigelösa som tilltalar mig. Var och en tränar efter sin förmåga och det är inte de rätta vinklarna och den bästa rörligheten som premieras – utan snarare att du lyckas vara närvarande och koppla bort allt utanför mattan för en stund. Visst är det viktigt med vinklar och positioner men yoga är så mycket mer!

Min erfarenhet av yoga

Jag tror faktiskt det är många som drar sig för att utöva yoga på grund av att det finns en uppfattning om att du ska vara väldigt vig och rörlig. Det fina med yoga är att det faktiskt gör så att de allra flesta blir mindre tighta i muskler som baksidan av låret och andra delar som sällan aktiveras. Jag känner mig i alla fall aldrig så mjuk i kroppen som efter ett yogapass.

Olika yogaformer

Det finns mängder av olika former. För min del har jag tre favoriter. En är yin yoga där du fokuserar på att stanna länge i varje ställning och tänja. Det sker ofta i ett rum med dämpad belysning och gärna med tillbehör som mjuka filtar och bolster som hjälper till att stötta upp kroppen. Här kan du verkligen koppla av och drömma dig bort ända tills läraren ber dig att komma tillbaka till nuet.

Min erfarenhet av yoga

En annan storfavorit hos mig är hot yoga, eller bikram yoga, där du utövar yoga i ett uppvärmt rum. Oftast är rummet 39-40 grader varmt och det här gör under för rörligheten. Din kropp blir alldeles varm och följsam. I början kan det kännas lite obehagligt med värmen men det är helt klart en vanesak. Dessutom svettas du naturligtvis en hel del, vilket jag personligen upplever renande eftersom porerna över hela kroppen töms på regelbunden basis.

Den tredje yogaformen som jag håller högt är vinyasa som ofta sker i ett flow eller flöde. Här får du ta del av alla de övningar som en yogakropp längtar efter. Solhälsningar, hunden, krigaren – alla de klassiska positionerna och det är bara att följa med i det härliga flödet. Målet är att flödet ska hjälpa rörelser och andning att samverka. Det här brukar vara en utmaning för de flesta och är någonting som jag själv arbetar med.