Träningstips

En träningsform som jag verkligen har snöat in på senaste tiden är tabata. Det här är en mycket intensiv form av träning vilket passar mig. Jag satsar allt under ungefär 20–30 minuter och sen är jag helt slut. Det är just därför jag tycker om det så mycket. Det är intensivt och jag får jobba hårt men jag vet att det snart kommer vara över. Det gör att jag ger det där lilla extra.

Jag tycker särskilt om att köra utomhus, på somrarna gärna i någon park eller på stranden. Då får jag samtidigt lite solbränna på kroppen som blir extra snygg eftersom jag rör på mig istället för att bara ligga ner och sola. Det är en sådan frihetskänsla att träna med bara sig själv som redskap – det enda jag behöver är en timer i min mobiltelefon och sedan är jag redo.

Hur fungerar tabata?

Träningstips

Det du gör under tabata är att du arbetar med en timer som hjälper till att mäta olika intervall. Du kör stenhårt med en övning, till exempel upphopp, under exempelvis 30 sekunder för att sen vila samma tid eller något kortare. Det finns oändligt många upplägg att ta del av online vilket gör att det är stor variation. Jag har i alla fall inte tröttnat hittills. Den här intensiva träningsformen passar mig utmärkt.

Allra roligast blir det om du kör i grupp så att du kan peppa varandra och hjälpas åt att mäta tiden. Jag rekommenderar att du använder dig av förprogrammerade tabata-appar som har förinställda tabata-timers inbyggda. Det finns flera gratisvarianter att ladda ner. Då slipper du stå och tricksa med den manuella tidtagaren på din mobil när du exempelvis står i plankan. Fullt fokus på träningen för bästa möjliga resultat på kort tid.

Jag brukar lägga upp det så att vissa dagar kör jag kondition medan jag andra dagar fokuserar på olika muskelgrupper som exempelvis rumpa, rygg eller ben. Tabata fungerar även på gymmet om du väljer rätt övningar. Tänk på att du inte har så lång tid på dig att byta vikter eller spänna fast dig i någon maskin. Det är snabba byten som gäller. Ge tabata en chans – du kommer inte att ångra dig!