"Kungarnas sjukdomar" är här för att stanna...

Igår var vi på en resa tillbaka till vikingatiden på Aifur krog och bar. Det  var verkligen var en upplevelse för sig att stiga in i denna forna epok. Musikerna, instrumenten, inredningen, servisen och personalens kläder var allt sammankopplat till vikingaeran. Stämningen var opretentiös och man kunde verkligen släppa loss till live musiken som i kombination med några 12 procentiga mjöddryck gav en sorts nostalgisk kick i röven hela vägen tillbaka till 1100-talet.

Med sig hade de tyvärr även den medeltida matkulturen och synen på djuren. Tyvärr hade de inte tänkt på vegetarianerna över huvud taget på denna event. Alla stoppade i sig olika sorters animaliska produkter och det fanns bara bröd, stuvad spenat och vitkål för mig, vilket gav mig en liten känsla av hopplöshet.

Nya helvegetariska restauranger poppar hela tiden upp nuförtiden då människor blir allt mer medvetna om vad animaliska produkter gör med vår hälsa. Men så dyker det även upp restauranger som denna som sätter tunga kedjor på den nuvarande matkulturen genom att popularisera medeltida matvanor.

Jag tycker att de skulle modernisera sin meny och erbjudit lite mer vegetariska alternativ då det på den tiden bara var kungar och andra rika som kunde äta animaliska produkter.  Visste ni att det fanns ett uttryck på den tiden som hette "kungarnas sjukdomar" som bara dem tjocka rika som hade råd att äta animaliska produkter dog av och som övriga fattiga grötätande smala aldrig dog av?