Hur ger jag ut min egen bok? Vad kostar det?

Att starta ett eget förlag för att ge ut sin egen bok börjar bli allt mer vanligt. Men jag personligen hade inget val då inget förlag tog in min bok. Då får man ta saken i egna händer och nu i efterhand är jag glad att jag aldrig blev antagen av något förlag. 

Jag slipper att anpassa mig till respektive förlags utgivningsprofil och kompromissa med mitt budskap eller designen av boken. Bara min fantasi, kreativitet och beslutsamhet sätter gränserna på vad som är möjligt.

Det kommer att finnas saker som du inte tycker om att göra men som du kommer att få göra i alla fall. Till exempel tycker jag bara om den kreativa delen av att driva ett förlag, som att blogga, ta foto, designa min hemsida, skriva inlägg, dikter, delta i intervjuer, bestämma hur olika projekt och kampanjer ska se ut osv. Men jag måste även ta hand om försäljning,ekonomi och all annan tråkig byråkrati själv. Ibland känns det som att man har sekreterare dagar då man får sitta i timmar på telefonen för att få tag på inköpare eller om det gäller skattefrågor till exempel. Att svara på mail kan ta hur lång tid som helst det också. Ibland kan jag få panik när min dator inte fungerar eller när jag måste programmera, eller installera något nytt program på datorn, och alla mina projekt stannar upp.

Det positiva med egen utgivning är att jag lär mig nya fält som gör att jag utvecklas hela tiden och får mer kött på benen. Jag lär mig att bli självständig samt att bygga upp mitt eget varumärke i en värld där egenföretagare blir allt mer vanligt.

Jag förutsätter att du har ditt manus färdig korrigerat och att en redaktör eller spökskrivare hjälper dig innan du startat förlaget. Sedan har du två val: du kan antingen trycka upp en upplaga med en tryckeri eller använda dig av en print on demand företag. Det finns paketerbjudande till bägge alternativ som diverse företag erbjuder. För att trycka en upplaga som jag gjorde, använde jag mig av Stjärndistribution som är ett distributionsföretag som har kontakter med tryckerier utomlands och som kan erbjuda dig alla tjänster du behöver för att göra om en Wordfil till en färdig tryckt bok eller en digital bok. Publit.se är en print on demand företag/förlag som erbjuder i princip samma tjänster som Stjärndistribution fast dem trycker boken när det görs en beställning. Att trycka en upplaga var det jag valde då man får bättre styckpris per bok. Medan med en print on demand företag/förlag så tjänar du mycket mindre pengar, men det kan vara bra ifall du inte vill investera massa pengar på att trycka en upplaga. 

Tre tips för att lyckas:

  • Tålamod. Tur är egentligen att vara förberedd när den rätta möjligheten uppstår. Du kan ha drömtur, din bok blir en succé över en natt men sannolikheten är att du får kämpa länge och "finnas tillgänglig" medan du hittar den där rätta möjligheten som du behöver för att boken ska uppnå ditt syfte.
  • Sluta aldrig att drömma! Det tråkiga med att vara en drömmare är att man ofta blir besviken. Men jag har lärt mig att hantera mina besvikelser och inte vara för hård mot mig själv. I alla misslyckanden så finns det en möjlighet att lära sig något för att slippa göra om samma misstag igen. Svälj ditt ego, ingen är perfekt, vi är här för att lära oss!
  • Ta risken! Det finns risker som egentligen bara innebär att man ska våga konfrontera sina rädslor och utsätta sig själv för risken att misslyckas. En risk innebär att man kan förlora men man glömmer att man i värsta fall lär sig massor om sig själv och är ännu bättre förbered för nästa gång man tar en risk. 

 

Det finns olika alternativ för olika budget.

Tänk på att man fortfarande kan ha ett förlag och distribuera boken digitalt utan att ha en fysisk bok överhuvud taget. Du skulle kunna köra helt digitalt vilket vem som helst har råd med egentligen. Sedan kan du lägga ner pengarna som du sparar på att inte trycka en upplaga, på digital marknadsföring istället. Google Adwords, banner och youtube video, där du lär dig deras system för att skriva och lägga upp annonser. Som att lära sig vilket system som helst, men när du kan digital marknadsföring har du ett värdefullt verktyg. Du bestämmer helt budget och betalar för klick per visning. 

Skulle du behöva trycka några böcker kan du trycka en mindre upplaga på 500 böcker tex för att kunna ha i marknadsföringssyfte, skicka till redaktioner, bokrecensenter osv. Men rent teoretisk så funkar det med digitala böcker också då redaktioner/bokrecensenter/bokbloggar också tar in digitala böcker.

Ett annat tips för dig som inte är så bra med datorer. Det finns företag som hjälper dig med ALLA frågor och trubbel som du får med datorer, där dem kommer åt ditt skrivbord via fjärrstyrning (dem går in på ditt skrivbord via internet och löser problemet). Nevalone använder jag när jag får problem med mina datorer och du betalar bara om de löser problemet!

Det har varit många som har frågat mig hur man ger ut sin egen bok. Här har ni lite fakta. Tveka inte att höra av er om ni har frågor!

Allt är möjligt!

Kramar Vanessa :)