Skrämmande fakta om hormonterapi!

Jag tar ju 6 mg Progynon per dag, det är tre tabletter om dagen. Min läkare sa att det är en väldigt hög dos. Progynon kan ges till kvinnor i klimakteriet men då får de oftast 1 mg, alltså en halv tablett! (Jag tre!) Men min läkare tyckte att min benskörhet bäst behandlas med hög dos av hormoner, vilket har läkt mig nästan helt från benskörhet.

Idag läste jag på bipacksedeln och det står klart och tydligt:

  • Stroke (slaganfall) –Risken för stroke är ca 1,5 gånger högre för de som går en hormonterapi jämfört med de som inte gör det!
  • Blodproppar i ven (trombos) –Risken för blodpropp i venerna är 1,3 - 3 gångerhögre för kvinnor som genomgår en hormonterapi än de som inte gör det!
  • Cancer (eventuella biverkningar).
  • Hjärtsjukdom (eventuella biverkningar).

Dessa risker och biverkningar ser jag på med helt nya ögon idag när jag är mer medveten om min hälsa än när jag var en tonåring och tog beslutet, att för resten av mitt liv vara beroende av hormonterapi.   

Hoppas att ni kan få er en funderare. Det är inget fel på er eller era kroppar! 

Kramar Vanessa