F: Vad innebär det att vara en transperson?

S:  En transperson är ett paraplybegrepp som innefattar människor som har ett könsuttryck eller könsidentitet som avviker från normen. 

F: Vad ska jag kalla hen för?Hon eller han?

Ibland kan det vara svårt att veta vilken pronomen man ska använda när en persons könsidentitet eller könsuttryck tydligen avviker från normen. Men egentligen är det inte det. Till exempel: om du ser att en person är biologisk av manligt kön och bär kvinnliga kläder vill hon med största sannolikheten bli kallad för hon. Men är du osäker ändå, fråga vänligt vilket pronomen du får använda. Du ska veta hur mycket det värmer och hjälper en transperson att känna sig accepterad och bekräftad i sin självupplevda kön. 

 

F: Hur visar jag mitt stöd för min vän som ska göra en könskorrigeing?

S: Lär dig de olika begreppen. Att en transsexuell är en människa som känner att sin könsidentitet inte stämmer överens med sin kropp. Och att alla transsexuella inte vill gå hela vägen och operera sitt kön. Många verkar nöja sig med att leva socialt och juridiskt i sin självupplevda könsidentitet, men accepterar sitt kön som det är. Var modig och ta ställning när du stöter på transfobi och bemött det genom att lära människor fakta,människor är oftast bara okunniga om ämnet. Berätta att HBTQ- människor en gång i tiden var heliga. Men att transpersoner är den grupp i samhället idag som mår sämst och den gruppen där självmordsrisken är som störst. Stå upp för oss om du har chansen!

 

 

 

F: vad gör jag om jag tror att jag är transsexuell?

A: Först och främst. Tänk på att det inte är någonting fel på dig eller din kropp bara för att din könsidentitet inte stämmer överens med din kropp. Känner du för att du vill gå hela vägen med att göra en könskorrigering så är det möjligt. Men det är inget som du egentligen måste göra för att bli accepterad som kvinna. Fundera på varför man känner att man vill korrigera sitt kön med kirurgi. Kan det i grunden vara för att passa in i bilden av vad en kvinna anses vara? Varför vill kvinnor med små bröst förstora sina bröst? Varför vill man operera sin näsa för att den anses vara stor? Kanske det är okej att vara en kvinna med snopp? Man kan leva lika lycklig och bli accepterad som kvinna även om man inte genomgår en könsbytesoperation. Till största delen av vår tid med varandra syns ju ändå inte våra fysiska kön.